2010. március 1., hétfő

FLAMEDROP interjú!

A FlameDrop nevű mowar-i melodic death zenekar már pár éve itt van a színen, de aktívan csak kb 1 éve nyomják, mióta megtalálták megfelelő énekesüket. Most készítették el első hanganyagukat egy demo formájában promóciós célokra, tehát itt volt az alkalom, hogy elkapjam őket egy beszélgetésre a felújított Faház klubban pár sör mellett.

Hello srácok! Először is köszi a lehetőséget, hogy én készíthetem el az első interjútokat! Valaki beszéljen nekem arról, hogy indult a banda? Az első próbák, kik voltak a tagok?

Troll (Galambos Bence – gitár): Hát egyszer kitaláltuk az Edemmel (Bali Ádám – Anal Perversion) meg a Kaszával (Kasza Gergely – Nuclear Beast), hogy kéne csinálni valami bandát, csak a Kasza időhiány miatt nem tudta mégsem vállalni a dolgot, így próba nem is volt, viszont rajta keresztül szereztük Bőtit (Bőti Gergő – dob), a dobosunkat, aki most nem tudott eljönni. Ő aztán szólt volt osztálytársának, Lajosnak (Thuróczy Lajos – basszusgitár) és így már próbaképesek lettünk. Kellett próbaterem és mivel a Kötöttáru-gyárban nem próbálhattunk, így Edem szerzett nekünk próbatermet Újrónafőn, a volt iskola próbatermében, teljesen ingyen! Ekkor már voltak próbák, csak énekest kerestünk, aztán szereztük a Tomit…

Lajos: A Bogyó szerezte! …aki most az interjút csinálja, haha!

Troll: Ja igen, hát a Bogyó hozta a Tomit (Kálé Tamás – ének), aki első alkalommal bevált és hát innentől számítjuk a zenekar végleges alakulását, amit aztán nem sokkal az első koncert követett a Fehér Ló pincéjében a Tartarosszal. Ez volt úgy 2009 áprilisa környékén. A nevet pedig pár nappal a koncertplakát elkészítése előtt találtuk ki. Így lett Flamedrop. Azóta egy tagváltás történt a zenekarban, az alapító tag Edem kiszállt, helyére Fazekas Lajos érkezett, akit a Pókzsír vagy a Dead Silence berkeiből lehet ismerni. Most vele kezdjük a próbákat.

Ez a FlameDrop név honnan jött? Úgy tudom volt több változat is, mint pl a Skullcrusher…

Tomi: Meg Silent Howl.

Troll: Igen, volt több verzió is, csak a többiek leszavazták. Meg hát a Silent Howl-t senki se tudja kiejteni, haha!

Az első számok hogy születtek még az első koncert előtt?

Troll: Hát a két legrégebbi számot, a Whispering-et és a Not Too Much-ot még a banda alapítása előtt megírtam. Hogy hogyan születtek…hát ugyanúgy mint máshol, gitároztam, jött egy téma, egy hangulat és már jöttek is az ötletek. A legújabb szám a Temptation and Guilt azért már szerintem hallatja magán a különbségeket.

Pontosan mikor is alakult a zenekar?

Lajos: Hát onnantól számítjuk az indulást, amikor a Tomi beszállt.

Tomi: 2009 tavasza.

Ez ugye azt jelenti, hogy még fiatal zenekar vagytok, mondhatni most töltitek első évfordulótokat. Viszont ez idő alatt több koncertet adtatok. Milyenek voltak ezek? Milyen élményekkel gazdagítottak? Voltak e kemény sztorik?

Lajos: Volt két koncertünk Szlovákiában, az első Bősön, ami kurva jó volt, a másik meg Somorján, az meg kurva szar.

Mi volt a gond Somorjával?

Tomi: A legfőbb gond, hogy egy diszkóban játszottunk, nagyon lájtos cuccokon, nagy lájtos bandákkal. A többi bulink jók voltak, játszottunk többször Mowar-on, illetve Győrben.

Ez volt ugyebár a volt gitárosotok, Edem által szervezett Pure Apocalypse II elnevezésű minifeszt, amin elég jó fogadtatásnak örvendtetek, ahhoz képest, hogy első koncertetek volt Győrben! Milyen is volt ez?

Lajos: Igazából ez volt az első normális körülmények között zajlott koncertünk, ahol volt színpad, jó hang és fény meg ember és még mozogtak is! Szóval mindent összevetve teljesen jól sikerült a buli.

Troll: Igaz, kicsit kilógtunk a sorból, ugyanis a többi 9 banda nagyjából végig gyors grind hordák voltak, mi meg ugye nem azt a hűűűde szélvész zenét nyomjuk, de jól vettek minket szerencsére.

Zenéltetek korábban más formációkban?

Troll: Én nem. Illetve haveri hülyéskedések voltak csak.

Lajos: Hát én a Pókzsírban voltam 4 évig a másik gitárosunk Lajossal együtt, old school hardcore/punk zenét toltunk, csak aztán befuccsolt a banda. Ezután a Gyalázatos Totoval és Fefével elindítottuk a Freedom Is Lie-t, ott egy nyarat meg egy fél őszt húztam ki.

Tomi: A másik Lajosunk most épp elment sörért, de mint mondtuk, ő is a Pókzsírban illetve a Dead Silence-ben nyomta, én meg a fürdőkádban énekelgettem, haha!

Az se rossz, haha! Beszéljetek kicsit akkor a hatásaitokról? Kik voltak a példaképek?

Troll: Amon Amarth, Carcass, At The Gates, In Flames, tehát ez a svédes vonal mindenképp, de amit pl nagyon szeretek még az a Machine Head, főleg az újabb vonal, ami talán nem nagyon hallatszik, de tetten érhető a zenében. Ja és régen a jó kis heavy metal Hammerfall.

Lajos: Én főleg második hullámos punk/hardcore-on nevelkedtem: ’ploited, GBH, Discharge, stb, aztán később jött csak a metal. Azokból főleg a finn-svéd vonal. Meg hát a nagy thrasher kedvencek a Sodom, Assassin, D.R.I.

F. Lajos: Főleg heavy metal. Maiden ugyebár. Meg a black metal vonal. A Cradle-Dimmu féle cuccokat nagyon bírom.

Tomi: Hát én anno még Led Zeppelinnel kezdtem aztán jött a melodic death metal. Soilwork, In Flames, Scar Symmetry stb.

Szóval ez az egész zenélősdi most ért össze annyira, hogy elkészítsetek egy demofelvételt, ami megjegyzem kurva jóra sikeredett ahhoz képest, hogy első anyag. Meséljetek erről! Mióta készülnek ezek a felvételek? Hogy zajlottak és hol?

Lajos: Hát a helyi stúdióban vettük fel, hétvégente dolgoztunk csak, mivel mindenkinek iskola meg meló és így kb 3 hétvégét vett igénybe a felvétel, aztán jött a keverés, ami megint hosszabb idő volt, mert szerettük volna a legjobb minőséget elérni. Takács András a stúdiós nagyon segítőkész és rendes volt, megpróbált magából a legtöbbet kihozni death metal terén.

És már megvan a végleges verzió?

Lajos: Megvan, igen. Most a borítón ügyködünk még és kész az egész.

Mikor kerül „kiadásra”?

Tomi: Jövő héten!

Lajos: Holnap!

Tomi: Amúgy myspace-en lehet rendelni!

Lajos: Jövő hétre már meglesz biztos!

Mit szándékoztok elérni ezzel a demoval esetleg?

Troll: Hát mindenképpen szeretnénk kritikákra küldeni meg kisebb kiadóknak, hátha valaki érdeklődik. Tehát ilyen promo jellege van a dolognak.

Lajos: Meg hogy milliókat keressünk, haha!

Egyéb jövőbeli tervek esetleg?

Lajos: Hát egy másfél év múlva egy nagylemez talán.

Tomi: Addig meg koncertek ezerrel, ahol csak lehet. Nyitottak vagyunk bármire, szeretnénk minél többfele menni, akár fesztiválokra is.

OK. Akkor kicsit más téma: mit gondoltok a mowar-i színtérről, ahonnan ti is indultatok és aminek részesei vagytok? Van e egyáltalán ilyen?

Lajos: Szerintem egész jó!

Tomi: Szerintem rakás szar!

Troll: Kicsit lapos

Lajos: Mér lapos? Koncertek terén nagyon is jól áll a város és közönség terén is pl a 10-szer ekkora Győrhöz képest.

Tomi: Tény, hogy sok zenekar van, legtöbbjük király is, csak amióta bezárták az egyetlen színvonalas helyet, az Egyetemi Klubot, azóta meghalni látszik az élet. Bár most a Faház egész faszán fel lett újítva. Most ott mennek a bulik.

F. Lajos: Majd elhívjuk a Maiden-t is.

És mit gondoltok úgy alapból a magyarországi kemény zenei színtérről? Mowar hol helyezkedik el ezen a színtéren?

Tomi: Középmezőny. Szerintem több zenekar van itt, mint más ekkora városokban és aktívak is, tehát ez mindenképpen pozitív. A mo-i színtér meg szerintem elég erős és jó is, megy azért ez a műfaj itthon is.

Így a végére vmi fasza sztori a bandától?

F. Lajos: Egyszer úgy berúgtam…haha! Volt olyan, hogy a retroban csocsóztam és az egyetem koleszában ébredtem! Részeg teleport haha!

Tomi: 3 faszival!!

Troll: Ja shemale mi??

Tomi: Az aki le akart smárolni a PAF-on! Az Enema Shower énekes…haha. Aszonta, annyira bejött neki az ének! Kemény mi?

Itt kezdődtek a komolytalan témák és ideje volt leállítani a felvételt! A zenekar mindenhol vállal koncerteket, kb 45 perces repertoárral rendelkeznek.

Elérhetőségek: www.myspace.com/flamedropband

kaletamas@gmail.com